Titan nebo chirurgická ocel

untitled-3-2048x1367_1

 

 

Titan nebo ocel?

Dříve než začneme vybírat snubní prsteny je důležité si uvědomit svoje preference, co se materiálů týče. Díky tomuto článku Vám pomůžeme s výběrem.

Pokusíme se rozptýlit taky jedny z nejčastěji slýchávaných pochybnosti při výběru základního materiálu snubních prstenů. Otázka zní: jaký je rozdíl mezi chirurgickou oceli a titanem?

 

V tomto článku schválně vynecháme srovnávání se zlatem, protože toto téma je na jiný příspěvek. Osoby, které od prvních okamžiku vybírají zlato, jsou přesvědčené a odhodlané k tomuto kovu, ho většinou s ničím nepotřebují srovnávat. Na druhou stranu ocel a titan jsou dvě alternativy místo zlata. Mají velmi podobný vzhled a pohybují se v podobné cenové relaci. V čem je tedy rozdíl?

Abychom ještě stručně zmínili finanční stránku, tak titanové prsteny jsou o něco dražší než ocelové. Je to dáno nejenom samotným materiálem, ale taky způsobem zpracování. Titan ve srovnání s chirurgickou oceli vyžaduje jiný proces výroby a jiné výrobní nástroje.

 

 

Chirurgická ocel

 

Chirurgická ocel, ze které vyrábíme prstýnky, je extrémně odolná. Je tvrdá, ale dá se celkem snadno opracovat. Spoustu lidí si pod pojmem ocel přestavuje kus staré rezavé, poškrabané trubky. Ale vhodný druh oceli s označením 316L, to je úplně jiná píseň. Ocelové prsteny se vyznačují odolností. Ocel má vysoký lesk, čehož u titanu nikdy nedocílíme. V této rovině může soutěžit ocel pouze s rhodiovaným zlatem. Velkou výhodou oceli jsou její hypoalergenní vlastnosti. Ideální materiál pro lidí, kteří trpí na různé kožní nemoci. Ocel se hodí na šperky i prsteny, které vždy vypadají krásně. Nevýhodou oceli je to, že pokud se nám nějakým zázračným způsobem podaří prstýnek zničit, odstranit hluboké oděrky a škrábance je dosti obtížné, někdy i nemožné. Přesto všechno i ocelové prstýnky se dají renovovat a výběru ocelových prstenů určitě nebudete litovat. Prsteny z chirurgické oceli se nedají ani zvětšit ani zmenšit. Naše kolekce snubních prstenů z chirurgické oceli ZDE.

 

 

 

Jaspis-Krajobrazowy-w-stali

 

 

Titan

 

Titan se nám často pojí s nezničitelným materiálem, který létá do vesmíru. A jeho zpracování to je krev, pot a slzy. Pokusíme se ale toto vnímání titanu změnit. Je to sice velmi odolný kov, ale správný přístup k němu vede k příjemné a efektivní práci. Titan stejně jako zmíněna ocel je hypoalergenní. Můžeme na něj aplikovat satén, čímž je matný a neleskne se na ruce jako jiné materiály. Škrábance na titanu vznikají rychleji než na oceli, ale právě v saténovém provedení nejsou tak nápadné. Titanové prsteny můžeme renovovat broušením povrchu a nanesením saténu. Proces regenerace je jednodušší než v případě oceli. U titanových prstenů lze udělat dřevěné zdobení v matné verzi, což není naopak možné u chirurgické oceli a zlata.

Další výhodou je extrémně nízká hmotnost až 2krát nižší než v případě oceli. Titanový prsten lze zvětšit o 1/3 velikosti, což je 0,1 mm vnitřního průměru, ale jedná se spíše o kosmetickou změnu. Velikost prstenu není možné zmenšit. Kolekce titanových prstenů ZDE

 

 T04

 

 

Pamatujte, že každý kov se během používání může poškrábat, protože je to přirozený efekt každodenních činností. 

 

Shrnutí

 

Shrnutí je v celku jednoduché. Pokud očekáváte, že snubní prsteny budou připomínat bílé zlato a pokud tradicím nepřikládáte význam nebo nechcete utrácet velké množství peněž jako je tomu v případě zlata, pak ocel je pro Vás ideální volbou. Pokud však hledáte něco nevšedního nebo prsteny z výrazného materiálu a líbí se Vám matný efekt, pak by měla volba padnou na titan. Oba materiály jsou bezpečné pro pokožku, oba umožňují gravírování uvnitř prstenů a oba poskytují majitelům příjemné nošení.

  

 

Chirurgická ocel - více technických informací

Titan - více technických informací

 



 

Zpět do obchodu